Condom

Nők számára - a női hüvelybe helyezhető óvszer. Magyarországon még nincs forgalomban.

Condom (férfi hímvesszejére húzható gumióvszer). Bárhol beszerezhető.

Már a XVIII. században ismerték, akkoriban halhólyagból , juhbélből készültek.

Napjainkban latex gumiból készítik, biztonságát un. spermicid (spermium ölő) hatású krémekkel, zselékkel - amelyek a patikákban kaphatók - fokozhatjuk. A használni kívánt óvszer felületét ezekkel az anyagokkal bekenjük. Sokféle színben, méretben és formában kerülnek forgalomba. A természetesség érzését síkosító anyagokkal pótolják.

Fogamzásgátló hatását azáltal fejti ki, hogy nem engedi egymáshoz közeledni a férfi és női ivarsejteket. Így azok egyesülése sem jöhet létre.

Valójában van még egy fontos funkciója: a nemi érintkezés kapcsán szerezhető betegségek terjedését is akadályozza - ugyanezen elv alapján. Biztonságos védekezési módszernek tekintjük.

Ritkán, de előfordul, hogy egyik vagy mindkét fél számára az óvszer anyagával szemben un. allergiás helyi reakciók jönnek létre: bőrpír, viszketés, pirosság, duzzanat. Ilyenkor célszerű másik márkájú óvszert választani. Mindenki számára elérhető áron hozzáférhető az élelmiszer-illatszer üzletekben éppúgy, mint a drogériákban. Fontos, hogy száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk. Nem ajánlott a zsebben, levéltárcában 3-4 hétnél tovább tartani, mert a mechanikai behatások: összenyomás, gyűrődés, intenzívebben veszi igénybe, mint a rendeltetésszerű tárolás. Az óvszerek, általában 5 évig használhatók fel. A csomagoláson mindenkor feltüntetik a gyártási és a lejárati időt. Minden alkalommal, új óvszert bontsunk!