Egyéb fogamzást gátló módszerek

amelyek a menstruációs ciklushoz igazodnak:

 

naptár módszer (Ogino-Knauss módszer)

A menstruációs ciklus ismeretében a termékeny és terméketlen napok nagy valószínűséggel meghatározhatók - legalább 8 hónapon át rendszeresen vezetett - menses naptár alapján. A legrövidebb ciklusszámból ki kell vonni 18 napot, a leghoszabb ciklusszámból pedig 11 napot.

A kapott eredmények közötti napok adják az illető nő menstruációs ciklusában előforduló termékeny időszakot. Pl. ha a legrövidebb ciklus 24 napos volt (24-18 = 6 ).

Ha a leghosszabb ciklus 32 napos volt ( 32-11 = 21).

Tehát a termékeny napok: a menses 6 - 21. napjai közé esnek. (Tágabb értelemben a havivérzést követő nyolc nap és a következő mensest megelőző nyolc nap a terméketlen időszak egy cikluson belül. Ilyenkor az együttlét kerülendő)!

Csak ezzel a módszerrel védekezni nagyon veszélyes. Magas a teherbeesések száma. Ma már sokféle, biztonságosabb védekezési módszerről tudunk, a "naptár módszert " önmagában nem célszerű alkalmazni.

 

A természetes fogamzásgátlás lényege:

a termékeny napok minél pontosabb meghatározása. Az eredményesség érdekében három módszer együttes alkalmazására van szükség.

  1. Ébredési hőmérséklet mérése
  2. Hüvelyváladék vizsgálata
  3. Méhnyak tapintása

 

1. Ébredési hőmérséklet mérése:

Legalább háromórás alvás után főleg reggel, az ébredést követően azonnal, még az ágyban végezzük el. Saját hőmérővel, szájban a nyelv alatt 5 percig kell mérni a test hőmérsékletét.

A kapott értékeket a ciklus egész ideje alatt naponta fel kell jegyezni. Ha az értékeket grafikusan ábrázoljuk, megállapítható a tüszőrepedés időpontja és ezáltal a termékeny napok is. A tüszőrepedés jeleként, a legalább három napig tartó, minimum 0,2 C hőmérséklet emelkedés fogadható el. Termékeny napoknak a hőmérséklet emelkedése és az azt megelőző 4 nap tekinthető. Ez a módszer csak a szabályos ciklusú nőknek jelenthet nagy biztonsággal védekezési lehetőséget.

 

2. Hüvelyváladék vizsgálata (méhnyak nyák vizsgálata, Billings mószer)

A ciklus ideje alatt a méhnyak nyák állaga megváltozik. A termékeny napok alatt a nyák jellegzetes. Ezen az elven alapul e védekezési módszer. A hüvelyváladékot naponta, rendszeresen, általában reggel és este, tiszta kézzel kell elvégezni az alábbiak figyelembe vétele mellett:
a hüvelybemenetnél található váladékból mintavétel a hüvelyk és a mutatóujj együttes használatával.
Az ujjakon maradt nyákot vizsgáljuk.
A menstruáció utáni napokban nyák szinte nincs is, száraznak mondjuk.
Az peteérés (ovuláció) előtti napokon ez az állapot megváltozik és a nyák tapinása: sűrű, tapadós, fehéres sárgás, tésztaszerű lesz.
Az ovuláció időpontjának közeledtével : ez a váladék mind hígabbá, tejszerűbbé válik.

Tüszőrepedéskor: a váladék egy kicsit hasonlít a tojásfehérjéhez: mennyisége megnő, üvegszerű és nyúlós lesz. A két ujjunkat összeérintve óvatosan akár 13-14 mm vékony nyákszálat is húzhatunk szét belőle. Ez az állapot mindaddig kiváltható, amíg az ovuláció (a termékeny napok ideje) tart.Termékeny időszaknak a legnedvesebb napot megelőző és követő 3-3 nap tekinthető. (1 hét)

A ciklus második felében a hüvelyváladék jellege ismét megváltozik: mennyisége csökken, állaga ragadós, esetleg lisztszerű de száraznak tűnő lesz.

Majd következik az újabb mensrtuáció (vérzés kíséretében).

Ezen testi változások ismerete a világon sok százezer nőt segít ahhoz, hogy eredményesen védekezzen a nemkívánt terhességtől. Sok asszony számára csak ez a módszer lehetséges pl. vallási okokból vagy meglévő betegségük nem teszi lehetővé a fogamzásgátló tabletták alkalmazását stb. A módszer egyszerűségét , kivitelezhetőségét bizonyítja hogy világtalan nők is eredményesen alkalmazhatják. Ha hónapokon át " figyelik magukat " - az így védekezni kívánó nők - ezáltal megtanulják testük változásait és annak jelentését . Biztosan meghatározhatók a termékeny napok amikor az együttlét kerülendő és ezáltal a nemkívánt terhesség megelőzhető.

Előnyei közül kiemelhető: az egyszerűsége, ingyenessége, mindig kéznél van, bármikor ellenőrizhető, az egészségre ártalmatlan,bárki megtanulhatja.

 

3. Méhnyak tapintása

A menstruációs ciklus következtében a szervezetben végbemenő változásokat pl. a méhnyak helyzetében, és alakjában is megfigyelhetjük.

Hátránya lehet: némelyekben visszatetszést válthat ki a saját testük ilyen irányú vizsgálgatása, vagy a hüvelygyulladás ideje alatt fellépő kóros váladék szinte lehetetlenné teszi az értékelést.

A méhnyak tapintását fekvő vagy guggoló esetleg álló helyzetben végezzük.

Az egyik lábat kissé magasabbra kell emelni. (Mintha tampont helyeznénk fel). Mindkét kézre szükség van. Az önvizsgálat előtt alaposan kezet kell mosni. Az egyik kézzel a nagyajkak széthúzását végezzük, míg a másik kezünkkel a méhnyak tapintását.

A menstruációt követő napokban (a nem termékeny időszakban) a méhnyak általában ujjunkkal könnyen elérhető. Tapintása a porcos orrhegyhez hasonlít, a középen lévő nyílás zárt.

Az ovuláció idején - és a következő 2-3 napon át - a méhnyak kissé felhúzódik, ilyenkor nehezebben érhető el. Tapintata puhább, az ajkakéhoz hasonlítható. A középen lévő nyílás kissé kitágul, előfordul, hogy az ujjbegy belefér. A termékeny napok elmúltával a méhnyak állapota visszaáll a korábbi, terméketlen időszakot jelző helyzetbe. (Majd következik az újabb menstruáció).

Rendszeres gyakorlással jól elsajátítható. A természetes fogamzásgátlás e három módszerét együttesen alkalmazva 98 % -os biztonságot érhetünk el. A gyakorlatban valójában e módszert alkalmazó 100 nő közül egy év alatt mindössze 10 nő lesz állapotos.

Mivel a természetes módszerek megtanulása, nagy odafigyelést, rendszerességet, időt igényelnek, ezért a serdülés korában csak ezek a védekezési lehetőségek nem ajánlottak.

 

Megszakított sex contactus (coitus interruptus).

Lényege: az ejakuláció előtt, a pénisz (hímvessző) elhagyja a vaginát (hüvelyt), hogy oda hímivarsejt ne kerüljön.
Veszélye: a fiúk, férfiak jelentős része nem vagy alig esetleg későn érzékeli a kellő pillanatot.
A terhesség nagy valószínűséggel bekövetkezik.
100 nő közül több mint 50 esik ezzel a módszerrel egy év alatt teherbe.

 

Hagyományos fogamzásgátlás

lényege: különböző kémiai anyagok juttatása általában a közösülést megelőzően 15 - 20 perccel a hüvelybe (zselé, hab, krém, golyó formában) vagy az aktust követően néhány percen belül a hüvely kiöblítése általában savas kémhatású oldatokkal (pl.tejsav, ecetsav, citromsav). A spermiumváladék aktivitását bénítják - ezáltal elpusztítják a spermiumokat megakadályozva azok bejutását a méhbe.

 

Együttlét utáni alsótesti meg- és kimosakodás

Közvetlenül az aktus után a nő, a zuhanyrózsa hüvelybemenetre történő irányításával - bőven folyó langyos vízzel - kiöblíti azt. Hatékonysága nem megfelelő, mert 100 így védekező nő közül 40 nő egy év alatt biztosan másállapotba kerül. Növelhető a hatásfok a gyógyszertárakban kapható különböző hüvelyöblítő folyadékokkal (pl. tejsav).

 

El ne felejtsük:

 

A különböző fogamzásgátló módszerek hatékonyságát az a szám jelzi, amely megmutatja, hogy egy év alatt, az adott fogamzáságátló módszert alkalmazó, rendszeres házaséletet élő nő kőzül mennyi esik teherbe. Ezt a számot Pearl indexnek is nevezik .
A fogamzásgátló tabletták hatékonysága < 1 (1 alatt).
Az óvszerek hatékonysága 1-3 között mozog.

 

IUD (Intrauterine device - méhbe helyezhető eszköz)

Feltételezések szerint az ötlet az araboktól származik.Tevéiken sikerrel alkalmazták e módszert.
Síma, lapos köveket helyeztek -fogamzásgátlás céljából - a nőivarú tevék méhébe.
Már Kleopátra is alkalmazta az ecettel átitatott szivacsot, ismétlődő terhességei megelőzésére.
Ettől az időtől napjainkig sokat fejlődött a technika, így a méhbe helyezhető eszközök is.
A világon többféle alakú és anyagú IUD található. Közülük hazánkban egyik legelterjedtebb a magyar gyártmányú un. Szontágh eszköz, melynek előnye: olcsón beszerezhető. Felhelyezése, eltávolítása rendkívül egyszerű.
Kedvelt még az un. "T" alakú hurok. Jellemzője: különböző fém (arany, ezüst, réz) szálakat csavarnak a hurok vertikális szárára ezzel is növelve a terhességek megelőzésének kockázatát. Csak szült és / vagy abortuszon átesett nőknél alkalmazható eljárás.

 

Végleges fogamzásgátlás - Meddővé tétel (sterilizálás)

A női sterilizációról

Már Hippokratesz korában is felvetődött a gondolata de reális kivitelezését - a sebészet fejlődése - csak a század elején tette lehetővé. Az első biztos módszert 1919-ben írták le és alkalmazták sikerrel. Azóta több műtéti megoldást publikáltak. Valamennyinek a lényege: a petevezeték folytonosságát szakítják meg azáltal, hogy a hasfalon pár cm-es nyílást ejtenek, hogy egy műszer segítségével elzárják (lekötik) a petevezetéket. A két ivarsejt (petesejt és a hímivarsejt) nem tud azon áthaladni, így találkozásuk sem jön létre többé. A folyamat véglegesnek tekinthető. Magyarországon e műtétet rendelet szabályozza és meghatározott feltételek megléte mellett kivitelezhető. Néhány napos kórházi bentfekvést igényel.

A libidót nem befolyásolja. Gyakorlatilag 100 %-os biztonságot nyújt.

Pearl indexe: < 1 (1 alatt).

 

A férfi sterilizációról

A spermiumok útjának sebészi úton történő blokkolása. Egyszerű beavatkozás. Helyi érzéstelenítés után a herezacskó bőrén pár cm-es merszést ejtenek, hogy az ondóvezetéket átvágják és lekössék.
Ezt követően a bőrmetszést zárják és az illető férfi otthonába távozhat.
Jellemzője: egyszerű sebészi beavatkozás, ami nem befolyásolja sem a libidót (nemi vágy) sem az ejakulációt (ondókilövellést).
Az ondó mennyisége a beavatkozás után sem változik, de abban hímivarsejtek már nem találhatók. Gyakorlatilag 100 %-os biztonságot nyújt.

Pearl indexe: < 1 (1 alatt).

 

A sterilizáció előnyei:

az egészséget nem károsítja, kényelmes, biztonságos.

 

A sterilizáció hátrányai:

Végleges állapot ezért az alábbi feltételek mellett végezhető el:
- saját kérésre, ha az illető nő 35. életévét betöltötte és/vagy legalább 3 élő gyereke van.
- orvosi javaslatra is elvégezhető.
A  beavatkozást a szülészet-nőgyógyászati osztályokon, az urológiai szakrendeléseken kell kérni.