Fogamzásgátló tabletták

Amit még a fogamzásgátló tablettákról tudni kell:

Szedésüket tekintve beszélhetünk:

 

A: Tartós fogamzásgátláson az alábbiakat értem:

Nem javalltak a fogamzásgátló tabletták, ezért egészségi állapotot veszélyeztetők lehetnek az alábbi betegségekben szenvedőknél: hepatitis (fertőző májgyulladás) utáni állapotok, májműködési zavarok pl. a bilirubin kiválasztás zavara : Gilbert, Rotor, Dubin - Johnson syndrómák, jó vagy rosszindulatú daganatok, szív és érrendszeri megbetegedések pl. phlebothrombózis, thromboembóliás megbetegedés előfordulása a családban, magasvérnyomás, ischaemiás szívbetegségek, súlyos terhességi sárgaság az illető nő előéletében, epehólyaggyulladás, emlő vagy kismedencei daganatok megléte vagy annak gyanúja, sarlósejtes vérszegénység, ismeretlen eredetű hüvelyi vérzés, otosclerósis, zsíranyagcserezavarok pl. hypercholesterinaemia, cukorbetegség, depresszió, elhízás, terhesség, vagy feltételezett terhesség, szoptatás, pruritus, herpes, bélgyulladás, belső-elválasztású mirigyek betegségei esetén, dohányzás, vagy az illető hölgy betöltötte a 40. életévét.

Nem javallt a fogamzásgátló tabletta szedése akkor sem, ha az illető nő: depresszióra hajlamos, baleset után, vagy tervezett műtét előtt legalább négy héten belül, vagy ha lábikragörcs, lábszár sérülések esete fennáll. Ha gyakori fejfájás, migrain gyötri vagy némi súlyfeleslege van vagy dohányzik.

 

A fogamzásgátló tabletta szedése következtében fellépő mellékhatások.

Emlőfeszülés, gyakori és tartós fejfájás, hányinger, hányás, köztivérzés, láb-kézdagadás, libidó fokozódás, vagy csökkenés, depresszió, bőrpigmentáció, kontaktlencse viselésével kapcsolatos panaszok, glükóztolerancia csökkenés, vércukorszint emelkedés, vérnyomás emelkedés, hüvelyváladék megváltozása, hüvelygombásodás, hangulat ingadozás, fáradékonyság, testsúly növekedés vagy csökkenés, vérnyomás emelkedés, hajhullás, bőrkiütések, Leiden mutáció (kromoszóma elváltozás, amely esetén a thrombózishajlam fokozódik).

 

Más gyógyszerekkel történő együttes szedésük nem javasolt, a fellépő gyógyszerkölcsönhatások miatt.

Itt kell megemlíteni, hogy a fogamzásgátló tabletták tartós szedését követően jóindulatú esetenként rosszindulatú májdaganatok előfordulását észlelték, amelyek belső hasűri vérzésekhez vezettek. E tünetek előfordulása esetén a tabletták szedését haladéktalanul be kell fejezni. A tervezett terhesség előtt három hónappal a születendő magzat egészsége érdekében a tabletta szedését ajánlatos abba hagyni és más, nem hormonális készítménnyel védekezni. (Tervezett műtét előtt legalább hat héttel a tabletta szedését abba kell hagyni).

A gyógyszertárakban csak vényre (receptre) adhatók ki.

Egyszeri alkalommal három hónapra elegendő gyógyszermennyiség rendelhető.

Csomagolásuk általában: 1x 21 vagy 3x21 tabletta.

A tablettaszedés nem tekinthető folyamatosnak, ha két tabletta bevétele között legalább 36 óra eltelt. Ilyen esetekben más fogamzásgátló módszert kell alkalmazni (pl. condomot).

Nagyobb hormontartalmú tablettáról alacsonyabb hormontartalmúra való áttérés esetén ajánlatos egy hónapos tablettaszedési szünetet tartani.

Mielőtt egy lány (nő) elkezdené a fogamzásgátló tabletták szedését, feltétlen keresse fel a szülész -nőgyógyász szakorvost, hogy a nőgyógyógyászati vizsgálaton - az életkorához viszonyítva - szaporító szerveinek fejlettségét, nagyságát megállapítsák. Esetleges vérkép, májfunkciós vizsgálatok elvégzése az illető nő egészségi állapotának felméréséhez nyújthat segítséget.

Csak rendszeresen , legalább három éve már mensrtuáló, minimum 15 éves lányoknak - maximum 40 - 45 éves nőknek , ha nem dohányoznak és egészségesek, rendszeresen menstruálnak, szexuális életet élnek - írhatók fel a hormonális fogamzásgátló tabletták.

Nőgyógyászati rákszűrésen való részvétel évente kötelezően ajánlott!

 

B, Az alkalmi fogamzásgátló tablettákra is a fentiek érvényesek az alábbi kiegészítéssel:

Csak sürgősségi fogamzásgátlás alkalmazható: nem tervezett de nemi életet élő nők esetén a védekezés nélküli kontaktust követő 72 órán belül, vagy ha az alkalmazott egyéb védekezési módszer hatékonysága bizonytalan pl. condomsérülés.

Ezek a tabletták a magzatkezdemény beágyazódását hivatottak megakadályozni, ezért nem olyan biztonságosak, mint a tartós fogamzásgátlásra javasolt tabletták.

Az esemény utáni fogamzásgátló tabletták (négy tabletta) egy ciklus alatt csak egyszer alkalmazhatók. Egy cikluson belül ha az együttlétek többször ismétlődnek, vagy a szexuális élet rendszeressé válik, más fogamzásgátló módszert kell alkalmazni.

Éveken át tartó, folyamatos szedésük nem ajánlott (gyakori a meddőség előfordulása). Évente legalább egy hónap tabletta szedési szünetet kell tartani, de kétévente 1-3 hónap tabletta kihagyásból eredő - más módon történő - védekezés mindenképpen ajánlott! A szülész-nőgyógyász szakorvosok, a védőnők bővebb felvilágosítással is szolgálnak.