Terhesség létrejötte (a megtermékenyítés)

 

A férfi és a női ivarsejtek egyesülését, megtermékenyítésnek nevezzük. Az így keletkezett új sejt neve: zygóta, ami egy ÚJ ÉLET KEZDETÉT jelenti .


A megtermékenyítés folyamata:

A férfi ivarsejtjei szexuális izgalom során kerülnek a nő hüvelyébe - ahol akár 7 napig is életképesek maradhatnak- de csak 48 óráig termékenyítőképesek . A női petesejt csupán 2-3 napig életképes – de csak 24 óráig termékenyítoképes.

A szexuális izgalom fokozódásával a herék, mellékherék és az ondóvezeték izmai összehúzódnak és a spermiumok a húgycsőbe préselődnek. Az ondóhólyag és a prosztata által termelt testnedvek a spermiumokkal összekeveredve alkotják a nemi váladékot (az ejakulátumot). A hímvessző barlangos testjei vérrel telodnek-ezáltal létrejön a hímvesszo merevedése (erekciója). A szexuális izgalom csúcspontján - a hímvessző ritmikus összehúzódása kíséretében - a húgycsövön át - az ondóváladék kilövell. (Ez a folyamat :a magömlés vagy ejakuláció).

Egy-egy ejakuláció alkalmával – a 2-3 ml ejakulátumban - akár 200 millió spermium is kerülhet a nő hüvelyébe. A spermiumok jól és gyorsan mozognak, bár haladásuk során sok elpusztul közülük.

Ha a Nőnek az elmúlt 2 napban volt ovulációja (petesejt kiszabadulása a tüszokbol) - akkor az ivarsejtek találkozása létrejöhet. (Ez a folyamat: a megtermékenyítés vagy fogamzás). Ekkor, a felszabaduló enzimek hatására - a többi spermium már nem tud a petesejtbe behatolni.

Ha nem volt érett petesejt (nem ovuláció körüli időben történt a kapcsolat) akkor- a hímivarsejtek elpusztulnak - és a méh nyálkahártyája - az esedékes menstruációs időben vérzés közepette leválik. (A partner nem került másállapotba, vagyis terhesség nem következett be).

Ha az ivarsejtek találkoztak: A születendo gyermek neme, hogy: fiú lesz-e vagy leány - az ivarsejtek találkozásának pillanatában eldol és a hímivarsejt kromoszómáitól függ. Az ember minden sejtjében 46 db vagyis:23 pár kromoszóma van. A kromoszómapárok egyik fele az anyától, a másik fele az apától származik. A 23 pár közül 1 pár az un. nemi vagy sex kromoszómapár. A nok csak X a férfiak X és Y kromoszómával rendelkezhetnek.

Nő: X X
Férfi: X Y
eredmény : XX XY

kromoszómák találkozása. Ezt hívjuk kromoszómális nemnek. A fogamzás pillanatában jelen van mindazon anyag, ami egy új emberi lény kialakulásához szükséges.

Az anyai és az apai kromoszómák egyesülésekor tehát: egyedi, új és önálló emberi Élet jön létre: a közös gyermek.