1. hónap

A körte formájú méh, a terhesség során - eredeti méretének kb.: a 100 szorosára tágul.

A fogamzás utáni 3. napon a zygóta már a szedercsíra állapotában van. Nagysága nem nagyobb, mint a mondat végén lévő pont. A barázdálódó sejtek a méhkürtbol lassan a méhbe érnek, ahol az 5 - 12. napon beágyazódnak úgy , mint a forró vasgolyó a viaszba.

A beágyazódás úgy megy végbe, hogy a méh nyálkahártyáján vérrel és szövetnedvekkel, valamint szövettörmelékkel kitöltött üreg keletkezik amelybe a pete belesüllyed, majd fölötte a méh nyálkahártyája összezáródik. A megtermékenyített petében - a barázdálódás korai szakaszában - kifejlődnek a csíra táplálására szolgáló magzati függelékek. A folyamat azzal kezdődik, hogy elkülönülnek az embrioblaszt és a magzatburkokat illetve a táplálórészeket kialakító trofoblaszt sejtek.

A csíra felszínét a trofoblaszt réteg borítja míg a belsejében az emrioblasztok foglalnak helyet.

A trofoblaszt sejtek az embriónális fejlődés nagyon korai szakaszában - amikor még a csíra a méhkürtből a méh ürege felé vándorol - többrétegűvé válnak, felszíne megnövekszik, bolyhossá válik. A trofoblaszt bolyhok megteremtik az összeköttetést az anyai szervezettel azáltal, hogy az anya vérében és a szövettörmelékekben lévő tápanyagokat felszívják. A trofoblasztból alakul ki a külső magzatburok (chorion) megvastagodott részéből pedig a méhlepény (placenta).

Terhesség meglétére különböző tünetekből következtethetünk. Így beszélünk:
gyanújelekről (közérzetváltozás, hányinger, hányás, mellfeszülés, kedélyváltozás, szédülés, stb). Ezek a tünetek a 10 -12 hét után fokozatosan megszűnnek.
Valószínűségi jelek: a menses elmaradása, a terhességi tesztek elvégzése pozitív eedményt ad stb.
Biztos jel: ha a petét ill. a magzatot vagy annak életjelenségeit sikerül kimutatni (ultrahang diagnosztika, bimanuális vizsgálat).

 

3. hét

Az apró emberi lény már 3 mm hoszú, megjelennek a fobb szervek: gerincvelő, idegrendszer, szemek, tüdő, gyomor- bélrendszer, végtagok kezdeményei.

A szív is egyre biztosabban muködik.

Az embriócsomóból kialakulnak az ősi szervtelepek. Az embrió további fejlődése során szinte csőszerűen begörbül, majd növekedése közben meghajlik. Ezt követően kialakul a köldökzsinór amin keresztül a tápanyagfelvétel és a salakanyagok eltávolítása végbemegy. A fejlődés első két hetében petéről a 3 - 8 héten embrióról, ezen túl magzatról (foetus) beszélünk.

Az un. primitív szív a 18. nap táján kezd egyre biztosabban működni. A magzati vérképzés már a 3. héten megindul. Mindezek a történések már akkor zajlanak - a másállapotba került nő testében - amikor még nem is gondolja.

Az embrió szerveinek fejlődése és differenciálódása a megtermékenyítést követő 2. hét végétől a 8. hét végéig tart.

A méhfenék állása az egyes terhességi hónapokban