Csontvázrendszer

A felnőtt ember csontváza 206 csontból áll. (Születéskor még kb. 300 csontunk van - közülük néhány a gyerekkorban összenő.)

Ez a szilárd mozgatható váz a test támasza, védelmezője.

A szilárd koponya úgy védi az agyat, mint a diót a héja. A koponya - bár szinte egy csontnak látszik - mégis 22 különálló csontból áll.

A kezekben több mint 50 csont van.

A gerincoszlop csigolyákból épül fel:

Egyenesen tartja a testet, de nem úgy, mint egy merev rúd. A csigolyák között rugalmas, szívós porckorongok vannak - így a gerincoszlop csavarodni és hajolni is tud. Napközben a gerincoszlop porckorongjai összenyomódnak - este lefekvéskor így alacsonyabbak vagyunk, mint reggel felébredéskor.

A bordák a tüdőt és a szívet óvják.

Ásványi anyagok nélkül a csont olyan rugalmassá válna, hogy csomót köthetnénk rá úgy , mint egy kerti locsolócsőre. A csontok keménynek és élettelennek tűnnek, bár erek és idegek hálója fonja át belsejüket. A csöves csontok belsejét velőüreg alkotja, melyben zselészerű anyag, a csontvelő található, ahol egy nap alatt csaknem 200 milliárd vörösvérsejt termelődik. A csontok négyszer szilárdabbak, mint a beton.

A 3 legkisebb csont a fülekben található: kalapács, üllő, kengyel a nevük.

A csontok nem hajlékonyak, de ahol két csont találkozik, ott mozgatható izület jön létre.

A csontok végét sima porc borítja, ami védi a csontokat, és megakadályozza a csontok kopását.

A porcok között izületi folyadék van, ez csökkenti a súrlódást. A térdízület a csontváz legbonyolultabb és legelmésebb ízülete, mely rendkívül sérülékeny is.