Kiválasztás szervrendszere

A szervezetben 3-féle bomlástermék keletkezik. Az emésztésből visszamaradt emészthetetlen bomlástermékek a végbélnyíláson át széklet formájában távoznak a testből.

A gázokat és a vízgőzt egyszerűen kilélegezzük.

A folyékony bomlástermékek verejték vagy vizelet formájában távoznak el a testünkből.

A karbamid nevű bomlástermék a májban képződik. Mivel mérgező, ezért a szervezetnek meg kell szabadulnia tőle. A vérből kiszűri a vese a vizet és a karbamidot, majd a vizelettel eltávozik. A vizelet a veséből a húgyvezetéken át, a húgyhólyagba jut ahol tárolódik. Ha a hólyag megtelik - vizelési inger hatására - kiürítjük. Testünk csaknem 2/3-a víz.

Az ételekkel - naponta - mintegy 2,5 liter vizet veszünk magunkhoz.

A légzéssel naponta szervezetünkből kb. 0,5 liter, a vizelettel 1,5-2 liter víz távozik. A vízháztartást is - mint szervezetünk helyes működését - belső elválasztású mirigyek szabályozzák. Az agyalapi mirigy szabályozza a vízháztartást, és befolyásolja a növekedés mértékét is.

A pajzsmirigy irányítja az energiaszintet, a mellékvesék pedig a stresszhelyzetekben lépnek működésbe.

A petefészek és a here olyan hormonokat termel, amelyek a női és férfi jelleget alakítják ki.

Ha az agyalapi mirigy hormontermelése megnő, akkor nagyon magas leszel. A világ legmagasabb embere : 2,7 m magas volt. Ha a hormontermelés csekély, akkor alacsony leszel. (Ne feledkezz meg az őseidtől kapott genetikai magasságról sem).