Belső női nemi szervek

Az FSH serkentésére a petefészekben megindul a tüszők fokozott fejlődése, ami a tüszőhormon termelődés fokozott növekedésével jár együtt.

A petefészekben lévő tüszőkben találhatók a petesejtek. Az újszülött leánygyermekek petefészkenként, mintegy 200.000 petesejttel születnek. A nők életében kb. 400 petesejt érik meg és lesz alkalmas a termékenységre. A tüszőhormon (ösztrogén) a születéstől fogva a tüszőkben termelődik.

A serdülőkori változás valószínűleg attól indul meg, hogy a hipotalamusz szexuális központjának érzékenysége csökken a tüszőhormonnal szemben, ezért a szexuális központban egy speciális szabályozóhormon, az un. gonadotrop felszabadító faktor termelődik aminek következménye: beindul a lányok petefészkének ciklikus működése.

Ennek hatására fokozódik a hipofízisben a tüsző-serkentő (follikulus stimuláló - FSH) hormon elválasztása.

Kutatási eredmények szólnak arról, hogy az első havi vérzés akkor következik be - ha a felnőttkori testmagasságukat elérő vagy az azt megközelítő lányok - testsúlyának az egynegyedét legalább zsírszövet teszi ki, és a testtömegük eléri a min. 48 kg-ot.

A 18 éves lányok testtömegének min. 28 % - a zsírszövet, ami feltétele: a menstruációs ciklus szabályosságának és a fogamzó képességnek is. Nemzetközi kutatások igazolják, hogy napjainkban a fiatalok szexuális aktivitása a 11-12. életévben megjelenik. A kutatások azt is igazolták, hogy a zsírpárnáknak fontos szerepük van a lányok életében.

A szabályos menstruációs ciklushoz meghatározott mennyiségű zsírszövetre van szükség. A zsírpárnák az "Élet védelmét" szolgálják. Számos megfigyelés igazolja, hogy pl.: a balett táncosoknál, sportolóknál, - a már jelentkező menstruáció elmarad akkor - ha a zsírszövet egy bizonyos küszöb alá esik. Ezért veszélyesek a tartós, állandó és ezáltal kóros méreteket öltő fogyókúrák, lefogyások. Barátkozzunk hát meg azzal az alakkal, formával, amivel genetikailag kódolódtunk.

Fogadjuk el magunkat olyannak, amilyenekké váltunk, de ne felejtsük el, hogy meglévő alakunk formálása csak és kizárólag rajtunk múlik.