Szaporodás szervrendszere

A nőknél és férfiaknál különböző. Lényege, hogy a férfi spermája megtermékenyíti a nő petesejtjét. A két sejt egyesül, hogy egy új sejt jöjjön létre, majd ez az új sejt több sejtté osztódik és ebből lesz 9 hónap múlva a kisbaba.

A folyamat : természetes és (mindkét fél aktív részvételével) mesterséges (lombikbébi programok, sperma bankok) körülmények között egyaránt létrejöhet.

A petefészek (női nemi mirigy).

A medencecsontok által határolt területen - a kismedencében található - mandula nagyságú, páros szerv. Benne helyezkednek el a petesejtek. Működése ciklikus. Az újszülött leánycsecsemők meghatározott számú - mintegy 400 ezer petesejttel születnek. A petefészek általában 11 éves életkorban kezdi meg az ösztrogén nevű hormon termelését, aminek hatására minden hónapban egy-egy petesejt megérik, a tüsző fala felreped és a petesejt a petevezetéken át, a méh ürege felé vándorol. Közben a petesejtnek lehetősége van találkozni a hím ivarsejttel és azzal egyesülni - majd tovább, a méhbe vándorolni - ahol az már felkészülten áll a termékenyült, osztódásnak indult sejt beágyazódására.

A férfi nemi szervek (herék) a testen kívül helyezkednek el, ahol a hőmérséklet alacsonyabb, mint a testüregben. Az alacsonyabb hőmérséklet feltétele: az életképes hím ivarsejtek termelésének. A tojás alakú herék, a combok közötti herezacskókban találhatók A herékben általában 13 éves kortól kezd el termelődni a tesztoszteron nevű hormon, amely hatására az ondósejt termelése megindul. A spermiumok a mellékherékben raktározódnak, majd az ondóvezetéken keresztül jutnak el a prosztatához. A prosztata (dülmirigy) által termelt váladékával jutnak el - a húgycsövön keresztül - az ondósejtek a hímvesszőbe.