Avemarral a rák továbbterjedése ellen

Nem csodaszer, de hatásos
A búzacsíra-kivonatból készült táplálék-kiegészítő, az Avemar Hídvégi Máté biokémikus-kutató munkájának eredménye, a rákos sejtekre gyakorolt hatásának vizsgálatában pedig olyan kiválóságok vettek részt, mint a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Rákkutató és Patológiai Intézetének professzorai, Szende Béla és Lapis Károly. A szegedi vizsgálatokról dr. Balogh Ádámmal, a Szegedi Egyetem Orvoskar Sebészeti Klinikájának tanszékvezető egyetemi tanárával beszélgettünk.
....: Professzor úr, ön részt vesz az Avemar alkalmazását kísérő megfigyelésekben. Milyen tapasztalatokról tud tájékoztatást adni?
Dr. B. Á.: Az Avemar táplálékkiegészítő szer, kifejlesztője Hídvégi Máté tudományos kutató, biokémikus. Az ő és kutatócsoportjának feladata, hogy korszerűsítsék a magyar élelemiszer palettát. Azt is kutatják, hogy milyen élelmiszeripari fogásokkal lehet a gyógyászat hasznára válni. Ebben a munkában jelentkezett egy eredmény: az Avemar nevű szer, ami egyelőre nem gyógyszer, még nincs bizonyítva, hogy gyógyítaná a rákot.
.....: Az ön megfigyelései alapján milyen konkrét eredményekről beszélhetünk?
Dr. B. Á.: Egyéves megfigyelés-sorozat után nyilatkozott a hatásokról Hídvégi Máté és a kutatócsoport, két héttel ezelőtt a médiában. Fontos, hogy a szernek káros mellékhatása nincs, ez egy tiszta növényi anyagokból álló táplálék-kiegészítő, amiben rengeteg vitamin, és sok olyan komponens van, ami a szervezet ellenállóképességét serkenti és általános állapotát javítani képes. Állatkísérletek alapján adtunk rákbetegeknek. Az állatkísérletek arra engedtek következtetni, hogy állatokban mesterségesen keltett rákos folyamat terjedését ez a szer fékezni tudja.
.....: Kiknél vizsgálták a szer hatásait?
Dr. B. Á.: Mivel a szert táplálék-kiegészítőként meg lehet vásárolni, ezért sajnos tudományos igényű vizsgálatra ún. kontrollcsoportot nem tudtunk létrehozni. Akiket vizsgáltunk, előrehaladott rákbetegségben szenvedő betegek voltak, ők megkaptak már előzetesen minden olyan kezelést, amit a betegségük a szakma jelenlegi állása szerint megkíván. Majdnem ezerre tehető azoknak a száma, akik ezt a szert szedték. A betegek általános állapota -- amit bizony lerontott a műtéti megterhelés, a kemoterápia és a sugárterápia -- az Avemar szedése mellett feltűnően javult. Nőtt a betegek étvágya, életkedve, erőnléte, felfrissültek, sok beteg újra munkába tudott állni, magánéletükben is pozitív fordulat állt be. A sugárkezelés és a kemoterápia mellékhatásait is jelentősen lecsökkentette.
.....: A rák kialakulásának megelőzésére ajánlható-e az Avemár?
Dr. B. Á.: Mivel a szernek káros hatása nincs és sok vitamint tartalmaz, ezért előnyös a szedése, ugyanakkor nem mondhatjuk, hogy valaki a betegségtől való félelmében havonta ennyi pénzt költsön egy ilyen speciális szerre. Azokat a káros szokásainkat kell feladni, amelyek bizonyítottan a rák kialakulásához vezetnek.
Laurinyecz Mária