Kitelepítették Nagyrév lakosságát -- Húszmillió homokzsák

A magassági csatát megnyertük?
A kormány figyelme a felső-Tiszavidéki árvízveszély csökkenésével a dél-alföldi térség felé fordul -- mondta hétfőn délelőtt Szegeden a KHVM helyettes államtitkára, dr. Hajós Béla. A védelmi munkák magas műszaki színvonalon folynak, ám ilyen hatalmas tömegű víz esetében váratlan jelenségek mindig felléphetnek.
A vízzel vívott magassági csatát megnyertük -- mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy a 15 ezer segítő és a majdnem ugyanannyi önkéntes mintegy 20 millió homokzsákot töltött meg eddig. A gátak rézsűje eddig öt helyen csúszott meg és néhány településen részleges kitelepítést is végre kellett hajtani. Csongrádnál a Tisza bal parti területein és a környező tanyavilágban kedden reggel hat órától kitelepítést rendelt el a védelmi bizottság, az intézkedés 100-120 embert érintett.
Az alsó-Tisza vidékére érkezett dunántúli vízügyi szakemberek is segítik a dél-alföldi térségben dolgozókat. A védekezés a Tisza völgyében napi 1400 embert vesz igénybe. Szoros kapcsolatban állnak az országos meteorológiai szolgálattal is, amely április 17. és 22. között nem jelez ugyan csapadékot, de szélmozgást igen. Ha ennek iránya kedvezőtlen -- mondta a KHVM helyettes államtitkára, akkor a hullámverés a vártnál jobban igénybeveszi majd a védtöltések ellenállóképességét és megemelheti a vízszintet is.
Dr. Kováts Gábor, az ATIVIZIG igazgatója, a Megyei Védelmi Bizottság vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a mindszenti téglazsilipnél észlelt kisebb meghibásodást elhárították, a védőtöltésekhez vezető utak terhelésbiztosak, járhatóak és biztonsággal állította, hogy az idei várhatóan hetekig tartó árvonulást ki fogják védeni. Ez utóbbit erősítette meg dr. Vágás István címzetes egyetemi tanár, a tiszai védrendszer kiváló ismerője. Ő a Vásárhelyi Pál mérnök által tervezett gátrendszer ismertetése során közölte, hogy -- bizonyítékaként az alapos tervezésnek és megvalósításnak -- a töltésrendszer fennállásának 111 éve alatt egyszer sem szakadt át.
Simon Árpád