Falunap, hetedjére is

Kitüntetések Apátfalva jeleseinek
Zenés ébresztővel vette kezdetét a VII. Apátfalvi Falunapok az elmúlt hét végén. Vári Miklós polgármester köszöntőjét követően Marosvári Attila, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke adta át a megyénk által a millenniumi év tiszteletére alapított megyezászlót, amit tánc- és mazsorett bemutató követett.
Kiállítás virágokból
Vári Miklós elmondta, hogy az idei falunapok az Apátfalváról elszármazottak baráti körének második találkozója is volt egyben. A falubeliek pedig már hónapok óta készültek arra, hogy bemutassák, kinek a portája a szebb. Ezt követően az egyik helyi gazdaboltban mezőgazdasági terménykiállítás nyílt. Antal József, az FVM Csongrád Megyei Hivatalának hivatalvezetője szólt az egybegyűltekhez, ismertetve a belvíz és az aszály okozta károkat, azok enyhítésének módjait. Szólt a minőségi termelés jelentőségéről is, ami egyre nagyobb szerepet kap. A délelőtt folyamán Kerekes Gézáné alpolgármester közreműködésével Millenniumi Emlékkiállítás nyílt, majd virágkiállítás és vásár vette kezdetét. Az emlékkiállítás helytörténeti részének kiállítási tárgyait a lakosok adták össze, az első kérő szóra -- mondta el Vári Miklós. Tizenegy órakkor nemzetköti tűzoltóverseny vette kezdetét, ahol romániai és jugoszláv csapatok mérték össze tudásukat a helyiekkel, s végül az apátfalviak diadalmaskodtak. Nem maradt el az ügyességi autós és motoros verseny sem.
A munka elismerése
Ünnepi falugyűlésre is sor került szombaton, ahol a "Virágos Apátfalváért" Mozgalom eredményét hirdették ki. Kitüntető címet kapott a legidősebb polgára, a 103 éves Fejes ferencné. A legifjabb lakos is díjban részesült a legidősebb házaspárral együtt, a Közoktatásért kitüntetést pedig Varga Györgyné nyugdíjas pedagógus kapta. Apátfalva közszolgálatáért kitüntetéssel Nagy Istvánné munkáját ismerték el. Apátfalva községért kitüntetésben Beke Mihály részesült, a díszpolgári címet idén Antal Balázs kapta meg. A szombat esti bálon a polgármester elmondása szerint olyan emberek is táncra perdültek, akiket ő még sosem látott táncolni. Vasárnap lovas versenyszámok zajlottak. Bárdossy András, a lovasverseny egyik fő szervezője elmondta, hogy az immár ötödik alkalommal megrendezett versenyen 9 klub közel 30 versenyzője vett részt. A lovasprogramokkal párhuzamosan kisállatkiállítás és vásár csalogatta az állatszerető közönséget. Vancsó Márton kisállattenyésztő elmondta, hogy galambtenyésztők a legbátrabbak, ők állítottak ki legnagyobb számban, de voltak nyulak és papagájok is. A délután a sporté volt, labdarúgás, női kézilabda meccs, görkorcsolyás ügyességi bemutató várta az érdeklődőket.
Borsos Mátyás szegedi lakos, akit Apátfalvára köt gyermekkora, szívesen jár vissza a községbe. Neki a lovasprogramok tetszettek a legjobban, ő maga is foglalkozott lovakkal. Langó Bernadett, aki 3 éve játszik klarinéton, igen izgult fellépésük előtt. Számára az emlékkiállítás volt az egyik legjobb program, hiszen neki is vannak művei kiállítva, batikok és tűzzománcok. Magyar Évának a batikolások tetszettek a legjobban. Szabóki Hajnalka harmadjára vesz részt a falunapokon, a virágkiállítást tartotta különösen szépnek, s a futballmérkőzést várta nagy izgalommal.
Varga Anna