Leslie L. Lawrence Mártélyon

Töpörtyűs pogácsából érettségizett
Lőrincz L. László író, orientalista és műfordító tartott író-olvasó találkozót május 31-én Mártélyon a Faluházban. A rendezvény első részében a jelenlévő gyerekekre való tekintettel a népszerű szerző Mongóliáról és Tibetről mondott el érdekes történeteket, nem kevés humorral fűszerezve.
Arra a költői kérdésre válaszolva, hogy miért érdemes erről a két országról beszélni, elmondta, hogy a magyarság őstörténetéről nincsenek írásos emlékeink, a mongolok többsége viszont ma is nomád körülmények között él, mint egykor őseink is, így ha őket tanulmányozzuk, saját múltunkról is értékes információkat szerezhetünk. A gyerekek különösen élvezték a számunkra bizarr keleti étkezési szokásokról szóló történeteket. Az író például beszámolt arról, hogy a burjátoknál kecskeszemet szemezgetett.
A tibeti kultúra kapcsán beszélt a lélekvándorlásról, és Sindzséről, aki mérlege segítségével eldönti, hogy valaki hernyóként vagy félistenként születik-e újjá. Ehhez kapcsolódik a lámaválasztás különös szertartása is.
Ha meghal a láma, a szerzetesek szétrajzanak Tibetben, és jelek alapján keresik az utódot. Az így kiválasztott jelöltek közül vizsga útján döntik el, hogy ki az igazi.
A rendezvény második felében Lőrincz L. László az életéről mesélt, ugyancsak sok humorral. Szólt arról, hogy 1953-ban, bár gimnáziumba jelentkezett, mégis a Kaposvári Cukor és Édesipari Technikumba vették fel, ahol aztán a töpörtyűs pogácsából érettségizett. Gyermekkorában sokat olvasott, leginkább Karl May arab témájú írásait kedvelte. Tizennégy éves korában elküldte keleti témájú novelláit a Somogyi Néplapnak, és ő lepődött meg a legjobban, amikor azokat közölték.
Az egyetemen eredetileg arab szakra szeretett volna járni, de a kezdeti nehézségek elrémítették, ezért a másodéves Chrudinák Alajos tanácsára mongol szakra jelentkezett át. Az átmenetinek szánt szakmódosításból aztán egy életre szóló szerelem lett.
Több mint száz tudományos cikkel a háta mögött nyergelt át a regényírásra. Kezdetben Karl May nyomdokait követő útikönyveket szeretett volna írni, de rájött, hogy ezeknek a történeteknek lejárt az ideje. Írt ifjúsági könyveket, történelmi regényeket és fantasztikus történeteket, de az igazi sikert a Leslie L. Lawrence-könyvek hozták meg számára. Hőséről elmondta, hogy megalkotásakor Simon Templar figurája lebegett a szeme előtt. Szabadidejében legszívesebben Franz Kafka, Edgar Allan Poe, Raymond Chandler és Rejtő Jenő könyveit olvassa.
(kokovai)