Ha mérges, gyilkol

Kalapos jótanácsok
Tavasztól a téli fagyok beálltáig megteremnek, mindegyik a maga helyén, előfordulásuk az időjárás függvénye. Mindegyik ehetőnek van mérgező párja. A fehér gyilkosból egy falat is elég. Ő a galóca. Fehér kalapú, fehér lemezű, galléros, bocskoros gombát nem gyűjtünk -- nem győzi eleget hangsúlyozni a gombaszakértő, Higi Andrásné. További fontos tudnivalók következnek a szakértőtől.
Minden évben több híradás szól gombamérgezésről, s az esetek nagy része tragédiával végződik. Ilyenkor az emberek elég helytelen döntést hoznak, azt mondják, nem esznek egy falat gombát sem, ahelyett, hogy jobban megismernék a természet e csodás teremtményeit. A párás, meleg időszak leginkább a hegyi gombáknak kedvez, de a dél-alföldi régióban is gyűjthető most néhány fajta, ezek: a trágyadombi csiperke, a sziki csiperke, a szegfűgomba és az őzlábgomba. Mivel előfordulásuk az időjárás függvénye, ha esik az eső, s másnap jó párás a levegő, akkor két-három nap múlva már megjelennek a kosarakban a gombák.
A fehér gyilkos galóca a legveszélyesebb, ebből már egy falat végzetes. A fehér kalapos, fehér lemezű, galléros és bocskoros gombát eleve le se szedjük!
Kirándulás előtt mindig tájékozódjanak arról, hogy azon a vidéken milyen gomba nő. A szegfűgomba körül mindig találunk egy ún. boszorkánykört. Ha találunk belőle egyet, nézzünk szét, a többi a magunk körül leírható körben (semmilyen más mértani formában nem!) lesz, az őzlábgomba pedig csak a gyökér által meghatározott részben terem. A gyilkos galóca ehető párja a tarlógomba. Ennek is fehér a kalapja, fehér a lemeze, van gallérja, de nincs bocskora. Csak ennyi a különbség. Ha a gombát letörjük, akkor a bocskora a földben marad. A tarlógombát a gombavizsgálóhoz is hiába visszük, mivel nem tudják beazonosítani, azonnal kidobják.
Fogadják meg a következő szabályokat is:
Ne szedjen gombát az, aki a gyilkos galócát nem ismeri fel biztosan. A begyűjtött gombát mindig vizsgáltassuk be gombaszakértővel. A gombafajok étkezési értékének eldöntésében ne higgyünk a gombababonákban, pl. nem a mérgező gombától, hanem a romlott gombás ételtől feketedhet meg az ezüstkanál; a hagyma és a petrezselyem színe a mérgező gombától nem változik meg; nem mindig a feltűnő színű gombák a legmérgezőbbek, a csiga- vagy rovarrágott goma is tartalmazhat méreganyagot.
A frissen szedett vagy vásárolt gombát és gombás ételt ne tároljuk egy napnál tovább -- még hűtőszekrényben sem. Hosszabb tárolásra fagyasztószerkrényt használjunk, vagy konzerváló szerrel tartósítsuk a gombát. Szárításra jól szellőző, meleg helyet válasszunk, majd a megszárított gombát papírzacskóban vagy légmentesen lezárt műanyag tasakban tároljuk.
Végül egy tanács a jövő év gombatermése érdekében. A gombát mindig vágják és ne törjék. A vágás után is megmarad a micélium, (a gomba "gyökere") így jövőre is lesz mit gyűjteni. De soha ne feledkezzenek meg a gombavizsgálóról!
Laurinyecz Mária