Lovasterápia Hódmezővásárhelyen

Akik meglovagolták a Holdfényt
Példamutató versengésnek volt tanúja, aki kilátogatott a Hód-Mezőgazda Rt. fedett lovardájába szombat délelőtt, ahol az enyhe fokban értelmi fogyatékos, tanulásban akadályozott gyermekek képességeikhez mérten vesenyeztek, nyolc kategóriában mutatták be lovastudásukat. Ezek a kis hősök egészen bonyolult tornagyakorlatokat végeztek lovaik hátán. Az enyhe fokban fogyatékos, a középsúlyos, illetve súlyos fogyatékos és mozgásfogyatékos gyerekek gátlásaikat leküzdve mutatták be gyakorlataikat.
A tíz megjelent csapat képviselői izgalommal teli várakozással sorakoztak fel és fegyelmezetten hallgatták végig a a köszöntő és megnyitó beszédeket. Szabó Gáborné, a Nagy Sándor utcai általános Iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta hogy a tavaly november 25-én először megrendezett fesztivál sikerességét bizonyítja, hogy idén 2001 szeptember 29-én tíz intézményből mintegy 65 versenyző mutatja be lovastudását. Elmondta, hogy a lovasterápia egy olyan komplex fejlesztési lehetőség ahol a ló nem eszköz, hanem egy aktív cselekvő társ. A gyerekek és a ló együttmüködéséből jön létre a fogyatékosságból eredő hátrányok csökkentése. Dr. Edvi Péter a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány és a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány elnöke, a fesztivál fővédnöke távollétében felolvasásra került a megnyítóban az általa küldött levél. Dr. Korsós Ágnes Hódmezővásárhely jegyzője a Polgármesteri Hivatal nevében köszöntötte a megjelenteket és a gyerekek, az ember és a ló kapcsolatának fontosságát hangsúlyozta, valamint, hogy Hódmezővásárhely mindenképpen méltó helyszín a verseny megrendezésére, hiszen ez egy alföldi tanyás település, nagy tapasztalatokkal rendelkezik lótenyésztés terén.
Kucsora István, az Aranyági Ménes vezetője a Hód-Mezőgazda Rt. részéről mondott megnyitó beszédet és köszöntötte a résztvevőket, és Hódmezővásárhelyt, az Aranyági Ménest a lótenyésztés Mekkájának nevezte, ahol nemcsak tenyésztéssel, lovak és csikók nevelésével foglalkoznak, hanem nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek lovagoltatására is. Húsz éve kezdtek el terápiás lovagoltatással foglalkozni, akkor még nem tudva, hogy így hívják. A ló egy misztikum is, de elérhető élőlény -- biztatta Kucsora István a versenyzőket további munkára. Munka is, sport is hiszen a lovaglást ma már mindannyiunknak tanulni kell, hiszen oly nagy a távolság a természet, a ló és a ma emberre között. A fogyatékos gyerekek pedig példamutató bátorsággal, ha kell százszor is újrakezdve megismételik a gyakorlatokat, amíg meg nem lesz az első sikeres gyakorlat.
A tíz megjelent csapat versenyzői nem valamennyien általános iskolás korúak mint a vendéglátó-házigazda iskola gyerekei, hanem felnőttek, fiatalok, a fogyatékosság típusai pedig rendkivül változatosak. A versenyzők Bóly, Érd, Hajdúszoboszló, Homok, Hódmezővásárhely, Kömlőd, Mohács, Szentes és Tata intézményeiből, rehabilitációs központjaiból jöttek.
A nyolc kategoriában megrendezett lovasversenyben három versenybíró döntötte el, hogy ki volt a legjobb: Dr. Wagner Kinga, Papp Jánosné és Kóródi Péter. Magas volt a színvonal, nagyon nehéz volt eldönteni ki a legjobb.
A díjazottak:
A1 kategória: Önálló lovaglás (12 év alatti korosztály):
Első helyezett Ördögh Zsolt -- Hódmezővásárhely, Nagy Sándor utcai Ált. Isk.
A2 kategória: Önálló lovaglás (12 év feletti korosztály): Feigl Károly -- Kömlőd.
B1 kategória: Vezetett lovon való lovaglás. Eszköz nélküli feladatsor (12 év alatti korosztály): Holczinger Alexandra -- Kömlőd és Spóhn László -- Kömlőd.
B2 kategória: Vezetett lovon való lovaglás. Eszköz nélküli feladatsor. (12 év feletti korosztály): Reisch Sándor és Busz Bernadett Bólyról.
C1 kategória: Futószáron lépés jármódban haladó lovon való lovaglás. Eszközzel végzett feladatsor (12 év alatti korosztály): Nagy János Balázs -- Hódmezővásárhely, Nagy Sándor utcai Ált. Isk.
C2 kategória: Futószáron lépés jármódban haladó lovon való lovaglás. Eszközzel végzett feladatsor (12 év feletti korosztály): Szehofner Róbert --Érd.
D1 kategória: Gyógypedagógiai voltige (12 év alatti korosztály): Hajdú Szabina és Gajdán Róbert -- Nagy Sándor utcai Ált. Isk.
D2 kategória: Gyógypedagógiai voltige (12 év feletti korosztály): Csík Attila és Balassa Roland -- Szentes.
A díjkiosztón minden versenyző emléklapot kapott, és egy kis lovasszobrot vihetett haza minden résztvevő csapat. Egy szép nap emlékével szívükben mindenki fáradtan és boldogan vágott neki a hazavezető utnak.
Kis Margit