A szoptatás (laktációs időszak)

Az újszülött számára a legideálisabb táplálék: az anya teje, mint ahogy pl.: a kisborjút sem kancatejjel, sem birkatejjel stb. tápláljuk, hanem a saját anyja tejével. Az anyatej mindazt a tápanyagot biztosítja a kisbaba számára, ami a fejlődéséhez nélkülözhetetlen. (Ritka esetekben előfordulnak un. szoptatási nehézségek, akadályok, az anya, vagy a baba részéről. Ilyenkor jöhet szóba a mesterséges táplálás).

A szoptatás ideje alatt fontos teendő:

A tej folyamatosan termelődik. (Az emlő mirigyes szerkezete - ábra) Megfelelő fejési technikával - a további tejtermelés serkentése és az emlőgyulladás elkerülése érdekében - az emlőt ki kell üríteni. A szakirodalom azt is említi, hogy a szoptatás védő szerepet tölthet be az emlőrákkal szemben.

szoptatási módok - ábra

A legjobb táplálási elveket is jól tudják a gyerekorvosok és a velük dolgozó védőnők, akik a terhesség ideje alatt - de, a csecsemő 3 éves koráig - folyamatosan látogatják a családot. Az anyákat is szakszerű tanácsokkal látják el. Mindennapi munkájuk közepette segítik, bátorítják, lelkileg is támaszt nyújtanak a nehéz időszakban a családoknak.

Legyenek hozzájuk bizalommal, keressék Őket, Önökért dolgoznak.