Abortusz

A terhesség természetes vagy mesterséges úton és körülmények között történő megszakasztása.

Az előbbit spontán vetélésnek, az utóbbit művi vetélésnek, vagy abortusznak is nevezik.

Jelentősége: veszélyességében van - mert a később kívánt magzatok életkilátásait jelentősen ronthatja. Az abortuszon átesett nők 32 % - ban meddőség következik be. Fiatalok esetében ez a szám csaknem 50 .

Lényeges, hogy a terhesség 12. hetéig (különösen indokolt esetben a terhesség 16 . - extrém esetben - a 20. hetéig) a nem kívánt fogamzást megszakítsák. A megtermékenyült petesejt nem ágyazódott be olyan mélyen a méh falába - így onnan még viszonylag könnyen eltávolítható. Az orvosi beavatkozás műtétnek számít.

A méhszáj tágítása mesterséges módon altatásban - vagy a méhnyakba vezetett, nedvességre duzzadó eszközzel - történik.

A tágítás során a nyakcsatorna megsérülhet - fokozott a felfertőzés veszélye, mert a nyakcsatorna így nem zár tökéletesen - ezért egy következő terhességnél idő előtt kitágulhat, kinyílhat - még mielőtt a baba teljesen kifejlődött volna - és korábban jöhet a világra. Életesélyei rosszabbak lehetnek, mint egészségesen fejlett társaié. A koraszülött babák gyengébbek, érzékenyebbek, fogékonyabbak a fertőzésekre .

A méh falát is érhetik különböző sérülések, gyulladások. A "Veszteség élményét" mindenkor fel kell (kellene) tudni dolgozni - hiszen a beavatkozás - egy életen át végigkíséri az érintett fiatal leányt, nőt , asszonyt. Megelőzni kellene, mert a következmény sok-sok veszéllyel jár. Okosan szeretve, a veszélyek elkerülhetők. A felelősség közös.

A műtét díja (nem ingyenes : 1993 jan.01-óta) 10.000 Ft - indokolt esetben fizetéskedvezmény adható. A CSVSZ-nél (Családvédelmi Szolgálatnál) dolgozó védőnőt kell - a nem kívánt terhességgel felkeresni - aki részletes tájékoztatást ad a nehéz helyzetben lévő nőknek, pároknak.