FAQ - GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK A CISCO HÁLÓZATI AKADÉMIÁVAL KAPCSOLATBAN

Kik jelentkezhetnek a Cisco Hálózati Akadémiára
Angol vagy magyar nyelvű a tananyag?
Milyen egyéb feltételei vanak a jelentkezésnek?
Mennyire kell tudni angolul?
Mennyibe kerül a képzés?
Mikor lesznek a foglalkozások?
Ki fogja tanítani a tananyagot?
Hogyan folyik az oktatás?
Hányszor lehet hiányozni?
9., 10., 12., 13. vagy 14. évfolyamosok jelentkezhetnek-e a képzésre?
Milyen minősítést ad az Akadémia?

is_title_line.gif (1320 bytes)

Kik jelentkezhetnek a Cisco Hálózati Akadémiára

A Cisco Hálózati Akadémia képzésére jelenleg a Kossuth Zsuzsanna Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium tanulói jelentkezhetnek. A tanfolyamot minden év szeptemberében hirdetjük meg. A megcélzott korosztály a 16 éven felüliek korosztálya így elsősorban a 3. évfolyamtól kezdve várjuk a jelentkezőket. Közülük is elsősorban azokra számítunk, akik még legalább két évig az iskola tanulói maradnak - akár a 13., 14. technikusi évfolyamon.
Térítéses felnőtt képzést is indítunk, ahol cégek, vállalatok által delegált csoportok, de akár önállóan magánszemélyek is részt vehetnek. A következő tanfolyam várható időpontja 2003. szeptember.

mutatle.gif (1451 bytes)


Angol vagy magyar nyelvű a tananyag?

A program magyarországi bevezetésével egyidőben a Cisco Magyarország és az Oktatási Minisztérium támogatásával elkezdődött a tananyag honosítása. A 2.0-ás (1. szemeszter) illetve a 2.1-es tananyag (2.,3., 4. szemeszter) már rendelkezésre áll magyarul, a hírek szerint hamarosan elkezdődik az új 3.0-ás tananyag fordítása is. Az iskolánkban 1999. októberében indult első csoport még angol nyelvű tananyagból tanult. 2000. október elején indult a második csoport már magyar nyelven tanult.
mutatle.gif (1451 bytes)


Milyen egyéb feltételei vanak a jelentkezésnek?

Alapfokú számítógépes jártasság mindenképpen szükséges, hisz az Akadémián már a számítógép is taneszköz. Az első csoport még angol nyelvű tananyagból tanult, így náluk az angol nyelvismeret szükséges feltétel volt, de a későbbiekben már enélkül is el lehet kezdeni a képzést.
mutatle.gif (1451 bytes)


Mennyire kell tudni angolul?

Az elsőként induló csoportnak a tananyagot önállóan kellett elsajátítani a rendelkezésre álló webes, angol nyelvű tananyagból. Ebből következett, hogy legalább alapfokú angol nyelvtudás volt szükséges a tanuláshoz. A magyar tananyag esetében már nem elengedhetetlen követelemény az angol nyelv ismerete, de természetesen komoly előnyt jelent részben az angol eredetű szakszókincs miatt, részben pedig azért, mert sok kiegészítő anyag csak angol nyelven érhető el.
mutatle.gif (1451 bytes)


Mennyibe kerül a képzés?

Diákjainknak félévenként 10.000 Ft költségtérítést kell fizetniük.
A felnőttképzés esetén a részvétei díj összege évenként változik (kb. 100.000e Ft /szemeszter)
mutatle.gif (1451 bytes)


Mikor vannak a foglalkozások?

Hetnete kétszer, két és fél óra, a koradélutáni időszakban. A felnőtt képzés esetén az időpontokat a meghirdetéskor közöljük.
mutatle.gif (1451 bytes)


Ki fogja tanítani a tananyagot

Az első akadémiai csoportot Sisák Zoltán igazgatóhelyettes és Dormanns Marcel rendszergazda vezette. A második csoport oktatói Líbor Tamás és Ollé Tamás tanárurak.
mutatle.gif (1451 bytes)


Hogyan folyik az oktatás

A képzés elméleti és gyakorlati részekből áll. Nem a megszokott, hagyományos felépítésű órákra kell számítani. A teljes tananyag multimédiás, webes formában áll rendelkezésre, azaz önállóan egy böngésző segítségével lehet végighaladni az ismeretanyagon. A tanár elsősorban konzultánsi feladatokat lát el, azaz egyénileg lehet megbeszélni vele a nehezebben értelmezhető részeket. Esetenként csoportokba szerveződve, kiselőadások formájában kell egy-egy témát kifejteni. A leckék és témakörök végén kisebb (20-30 kérdésből álló) feleletválasztós teszt segíti a megszerzett tudás ellenőrzését. A gyakorlati képzésben a kábelszereléstől a router konfigurálásig mindennel, valódi gyakorlat formájában lehet megismerkedni. A laborban 5 router, 2 switch több PC és számos egyéb eszköz áll rendelkezésre.
mutatle.gif (1451 bytes)


Hányszor lehet hiányozni?

Csak azok kezdhetik el a képzést, akik vállalják hogy rendszeres részvétel mellett végig is csinálják. A hallgatók az Interneten keresztül a Cisco központi szerverén lesznek regisztrálva. Az ellenőrző tesztek illetve a féléveket lezáró vizsgák eredményei is itt tárolódnak. Ha valaki fel nem róható okból hiányzik, akkor a mulasztott tananyagot más időpontban önállóan pótolnia kell.
mutatle.gif (1451 bytes)


9., 10., 12., 13. vagy 14. évfolyamosok jelentkezhetnek-e a képzésre?

A végzős 13. évfolyamosoknak illetve a 14. évfolyamosoknak nem ajánljuk a képzést, mivel ők a 3. és 4. félévet már nem tudják nálunk befejezni. A 12-esek közül azokat várjuk, akik valószínűleg technikusi évfolyamon itt folytatják tanulmányaikat. A 10. és még inkább a 9. évfolyamosok közül csak kivételes esetben, egyéni mérlegelés után fogadunk jelentkezőket.
mutatle.gif (1451 bytes)


Milyen minősítést ad az Akadémia?

Az Akadémia célja a CCNA vizsgára való felkészítés (bár maga a vizsga nem kötelező). A CCNA  a Cisco Systems által tanúsított végzettség, ami nem csak Magyarországon, de az egész világon egy nagyon jó "papírnak" számít és nagyban növeli az elhelyezkedés esélyeit ezen a területen. A CCNA vizsgára külön regisztrációs díj ellenében lehet jelentkezni a negyedik szemeszter befejezése után. A Cisco kiterjesztette már a képzést (5-6-7-8. szemeszter), ami természetesen mélyebb ismeretekkel magasabb fokú végzettség CCNP megszerzését célozza meg. Ebben a képzésben jelenleg a mi akadémiánkban még nem vesz részt.
mutatle.gif (1451 bytes)